26 Mayıs 2013 Pazar

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II SORU VE CEVAP

ÜNİTE 1 BİLGİSAYAR DONANIMI VE HATA BULMA

Hangi bilgisayarları normal bilgisayarlardan ayıran en önemli iki özellik donanım ve yazılımdır

Sunucu

Optik

büyük miktarda veri işleyen ve aktaran pc ler hangileridir
Sunucu

Optik

Sunucu bilgisayardan bilgi alışverişi yapan bilgisayarlar ne ile adlandırılır
Sunucu
İşlemci
Okuyucu

dizüstü bilgisayarda hangisi yoktur
kablosuz ağ
bluetot
disket sürücü

seyahat eden kullanıcılar en çok neyi tercih eder
notebook
laptop
tablet

hangi pcde CD/DVD sürücüleri de bulunmamaktadır
notebook
laptop
masaüstü

hangisinde harici klavye yoktur
notebook
laptop
tablet

BIOS ve BIOS pili nerededir
Anakart
İşlemci
Çekirdek

anakartın üzerindeki bellek yuvalarının sayısı neyin kapasitesini belirlemede önemli rol oynar.
ROM
RAM
BİOS

işlemcinin temel ögesi olmayan
çekirdek
kontrol birimi
RAM
Veri yolları

İşlemcinin hızını en önemli belirleyen etken
çekirdek
kontrol birimi
RAM
Veri yolları

komutların çözümlendiği kısım neresidir
çekirdek
kontrol birimi
RAM
Veri yolları

verilerin bilgisayar açık olduğu ve ihtiyaç duyulduğu sürece tutulduğu bellek birimi nedir
ROM
RAM
BİOS

Kullanıcı tarafından da değiştirilemeyen ve üzerinden veri silinemeyen bellek nedir 
ROM
RAM
BİOS

BIOS ayarlarının kaydedildiği yongaya ne denir
BİOS
CMOS
ROM

Bilgisayar ilk açılırken hangi birimin görevi bütün komutları kontrol eder
BİOS
CMOS
ROM

Sabit disk üzerine yazma nasıl olur
Mıknatıslama
Sürükleme
Biçimlendirme

sabit disk 1 dakikada ne kadar dönüş yapmaktadır 
3600
4800
7200

hangisi USB girifli ile bilgisayara bağlanamaz?

Fare
Ekran
Web cam



hangisi bilgisayarlarda bir çıkış birimi değildir
Monitör
Yazıcı

Klavye


hangisi anakarta doğrudan takılan bir bilgisayar birimi değildir?

Ekran kart
RAM bellek
Eternet kart›
Sabit disk




hangisi 600-700 mb kapasitededir
CD
DVD
HDD

hangisi 4.7gb kapasitededir

CD
DVD

HDD 


HDD nedir
sabit disk
harici sabit disk
usb

bir inç ne kadardır
1,54
2,54
3,54TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II  .1. ünite soruları 

1-Sunucu pc den veri alışverişi yapan bilgisayarlara ne ad verilir?

a-masaüstü pc
b-işlemci
c-istemci

2-ekran boyutları 7 ile 11 inç arasında olan taşınabilir pc ye ne denir?
a-sunucu pc
b-netbooklar
c-tablet pc

3-hangisi masaüstü pc lerde kullanılan büyük tüplü ekranların yerini alan ekran türüdür?
a-düz ekran(lcd)
b-projeksiyon
c-televizyon

4-hangisi cep telefonu özelliklerine hakim aynı zamanda kuvvetli bir işletim sistemine sahip olan pc türüdür?
a-netbooklar 
b-akıllı telefon
c-sunucu pc

5-anakartın kapasitesini belirleyen etken?
a-veri yolu hızı
b-ekran kartı
c-sabit disk


6-bios üzerinde tarih saat ve diger ayarları saklaması için kullanılan materyal hangisidir?
a-güç kaynagı
b-bios pili
c-saat pili


7-devir hızının kısaltması hangisidir?
a-sata
b-rpm
c-cpu

8-ekran kartı için söylenebilr?
a-işlemciyi sogutur
b-kendine özel işlemci ve geçiçi bellegi bulunur
c-ekran kartı ile ses kaydı


9-hangisi sabit disk biçimlendirme formatıdır?
a- cpu
b-bat
c- fat


10-ekran üzerinde bulunan bi noktaya ne ad verilir?
a-çözünürlük
b- vga
c- piksel

11-hangisi duragan sürücülerin(ssd) harici disklere göre avantajları arasında yer alır?
a-harici sabit diskler, duragan sürücülere göre daha yavaştır
b-duragan sürücüler, harici sabit disklere göre daha ucuzdur
c-harici sabit diskler, duragan sürücülere göre daha küçüktür


12-ag baglantı noktasında yanıp sönen yeşil ışık ne anlama gelir?
a-sorun olmadıgına
b-sorun olduguna
c-dosya gönderecegine


13-optik gözü sayesinde okuma ve yazma işlemi görebilien donanımdır?
a-dvd/cd
b-ssd
c-sabit disk



1-b 
2-b 
3-a 
4-b 
5-a 
6-b 
7-b 
8-b
9-c
10-c
11-a
12-a
13-a
ÜNİTE 2 SOSYAL AĞLAR VE SOSYAL MEDYA

1)İletişim teknolojileri sayesinde dünyanın ‘’küresel bir köy’’ olduğu görüşü hangi yıllarda ve kim tarafından ortaya atılmıştır?
a)1970 Anthony Giddens
b)1960 McLuhan
c)1966 James Rosenau


2)aşağıdakilerden hangisi interneti diğer medya biçimlerinden farklılaştıran temel özelliklerden değildir?
a) Metin, ses, resim ve görüntünün iç içe geçmişliği, yani multimedya
b) Bilginin, üretildiği yerden bağımsız olarak küresel ölçekte dağıtımı ve yayılımı
c) Durağan, değişime kapalı, zaman ve mekân konusunda kısıtlı olan klasik metinden oluşur


3) Aşağıdakilerden hangisi online ortamdan elde ettiğimiz bilginin geçerliliğini kontrol etmek için kullanılan kriterlerden değildir?

a)Sahiplik
b)doğruluk
c)güvenilirlik


4) “sosyal ağ sistelerinin bir tür uygulama siteleri olduğunu ve kullanıcılara kendi kimliklerini ve ilişlkide kalabilmelerini yönetebilmeleri için işlevler sunan” ağlar olarak tanımlayan kimlerdir?

a) Richter ve Koch
b) Wasserman ve Faust
c) Clude Mitchell ve Newman


5) Kullanıcıların değerli gördükleri bir içeriğin başka insanlar-kullanıcılar için değer ifade ettiğini
anlaması üzerine sunabilmesi, paylaşabilmesi ve pazarlama da bulunabilmesi sosyal medyanın hangi özelliğidir?

a) Kişisel pazarlar ve pazarlama 

b) Toplayıcılar ve dağıtıcılar

c) Geri bildirim ve tartışmalar 




1.Düyayı küresel bir köydür diyen kimdir
McLuhan
Giddens
Rosenau

2.dijital sayesinde hangisi artmaz
Kültürel kolaj
Yüksek miktarda kültür
Kültürün parçalı yapılara bölünmesi
Kültürel baskı

3. Bilgisayar Yardımlı Raporlama ve Araştırmanın kısaltılması nedir
CARR
KARR
CNNA

4. içeriğin zenginleşmesinde hangi yöntem etkili değildir
Kaynaklar ile konuşmak ve güven bağı kurmak
Belgeler üzerinde çalışmak
Güven oluşturmamak


5.online bilginin geçerliliğini kontrol için hangisi kriter değildir
Doğruluk
Yönelim
Sahiplik
Bilginin eski olması

6.yeni iletişim teknolojileri ve iletişimin örgütlenmesinde hangisi yoktur
Katılım
Demokrasinin yaygınlaşması 
Paylaşım
Tartışma

7. Flickr sitesi ne işe yarar
Fotolar geniş kitlelerle paylaşılır
E mailler geniş kitlelerle paylaşılır
Mesajlar geniş kitlelerle paylaşılır

8.bilgi bireysel ve gündelik olarak değerlendirilir hale gelmiştir en önemli örneği nedir
Facebook
Twitter
Blog

9. Online topluluklar incelendiğinde hangi özellik görülmez
Paylaşımcı olmaları
İkincil ilişki olması
İlişkiler kuvvetlidir

10.sosyal ağlarincelendiğinde hangi özellik görülmez
Üyeler arası zayıf ilişki vardır
Etkinliklerin paylaşımı uygundur
İlişkiler kuvvetlidir

11.iletişim merkezli sosyal medyada hangisi görülmez
Web günlükleri
mikroBloglar
Wikiler 
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II 
2. ünite soru ve cvplar

1-iletişim teknolojilerinin en önemli özelliklerinden birisidir?
a-ücretsiz olması
b-yavaş olması
c-etkileşimli olması


2-iletişimde etkileşim ne anlama gelir?
a-tek yönlü iletişim kurulması
b-kaynagın alıcı,alıcının kaynak olabilmesi
c-sıralı iletişim kurulması


3-dijital iletişmin temek maddeleri arasında yer almaz?
a-kültürel kolaj
b-görselleştirilmesi
c-kaynagın tek bir nokta haline gelmesi



4-interaktivite ne anlama gelir?
a-kullanıcılarınn üçüncü partilere paylaşım yapabilmesi
b-internet baglantısının saglanması
c-geleneksel medya türlerinin terk edilmesi
d-geleneksel medya türlerini bagımlı kalınması
e-küresel iletişim agının saglanması

5-pc yardımcı raporlama ve araştırma aracının kısaltması ?
a-cm
b-carr
c-byra
d-mrt
e-ram


6-multimedia nedir?
a- çoklu kullanıcı
b-noktadan noktaya
c-kişiden kişiye
d-metin,resim, ses ve görüntün iç içe olması
e-dikey ve yatay iletişim


7-hangsi yönelim kriterinde sorulması gereken sorular arasında yer alır?
a-içerik somut durumlara mı yoksa görüşlere mı dayanıyor?
b-bilginin esas kaynaklarına baglantı var mı?
c-güvenilir bir sistem mi ?


8-sahiplik kriterlerinde sorulması gereken sorular arasında yer almaz?
a-web sitesini kim hazırladı
b-bilginin esas kaynaklarına baglantısı var mı
c- siteyi kim destekliyor


9-hiper metin ve hiper linklerin sagladıgı olanaklar arasında yer alır?
a-hatalı bilgiler
b-kaliteli bilgiler
c-orijinal paylaşım içerigi

10-internet ortamından edinilen bilgileri geçerliligini kontrol etmek için
kullanılan kriterler arasında yer almaz?
a-sahiplik
b-düzen
c-güncellik

11-iletişim teknolojilerininkullanılması sonucunda”küresel bir köy” oluşturdugu 
görüşü kime aittir?
a-marshal huxley
b-anthony giddens
c-james rosenau
d- max weber
e-mcluhan



12-hangisi yeni iletişim türlerinde minimum sürede bilgi paylaşımıyapılmasının dezavantajları arasında yer alır?
a-bilgi tamamıyledogruyu yansıtmaktadır.
b-kaliteli bilgi sunar
c-dogru kaynaklar elde edilir
d-elde edilen bilgilerin kaynakları yanlış olabilir
e- bilginin içerigi sınırlıdır


13-sosyal medyanın temel özellikleri arasında yer almaz?
a-kimlik oluşturma
b-küresel yaklaşım
c-paylaşılabilirlik
d-bireysel ve gündelik
e-iletişimin gerilemesi



14-sosyal medya ile yapılabilmektedir?
a-internet ortamında egitim
b-arkadaş bulma
c- web sitesi oluşturma
d-tv izlemek
e-e posta göndermek


15-sosyal aglar için dogru bi ifadedir?
a-tek yönlü iletişimi destekler
b-yatay iletişimi destekler
c-insanlıgın başlaması ile aglar başlamıştır
d-sosyal aglar yeni bi akımdır
e- tarihde birden fazla sosyal ag bulunmuştur




16-içerik üretimi döngüsü ve içerigini zamansal boyutu arasında ki ilişkiye verilebilecek dogru bir örnektir?
a-tüm metinleri tarihsel olarak sıralaması
b-güncel bilgilerin sonlarda bulundurulması
c-son bilgilerin daha önde bulunması
d-son bilgilerin geride bulunması
e- eski bilgilerin silinmesi


17- kişilerin isteklerine göre, özel olarak gazetelerin bile olabilecegin konusunda öngörü geliştiren?
a-marshal huxley
b-anthony giddens
c-negro ponte
d-max webwr
e-mcluhan


18- internetin diger medya çeşitlerine göre farkları arasında yer almaz?
a-aşırı hız ve yayılımı
b-bilginin paylaşılabilir olmaması
c- bilginin küresel olarak dagılımı ve yayılımı
d-bilginiin dogrudan iletimi
e-haber üretim döngüsünün kısa olması



2. Ünite  cevaplar;
1-c 
2-b
3-c
4-a
5-b
6-d
7-a
8-b
9-c
10-b
11-c
12-d
13-e
14-b
15-c
16-c
17-c
18-b
3. Ünite Özel Uygulama Yazılımları
Alan adı ne demektir?
web sitesi adresi
güvenlik simgesi
ağ standartı

web sayfaları hangisi kullanılarak hazırlanmaktadır?
html
doc
exe

Aşağıdakilerden hangisi çoklu ortam dosya türlerinden değildir?
gazete
ses
grafik
metin
animasyon

hangisi ilk defa robot kavramını kullanmıştır?
bill gates
steave jobs
wiliam gibson
karel çapek
mark zückerberg

sanal gerçeklik uygulamaları hangi alanda kullanılmaz?
internet cafe
pilotların eğitimi
tıp
oyunlar
bilgisayar destekli tasarım

bilgisayar tarafından 3 boyutlu olarak benzetilen ortamlara ne ad verilir?
simülasyon
sanal gerçeklik
benzetim
eşitleme
paralel evren

Hangisi web sayfası yapabilmek için kullanılan yardımcı programlar arasında yer almaz?
adobe dreamweave
microsoft frontpage
adobe acrobat
web studio
web easy professional 7

hangisi adobe acrobat programının sürümleri arasında yer almaz?
9,0
9,1
8,0
6,0
7,0

Endnote hangisinde kullanılmaz?
Üniversitelerde
Araştırma merkezlerinde
İnternet cafelerde
Akademik hastanelerde
Teknoloji enstitülerinde

Hangi adobe acrobat sürümünde dosyaların korunması ve şifrelenmesi özelliği kullanılmaya başlamıştır?
9,1
9,0
7,0
6,0
5,0

hangisi pdf dosyasını okuyabilmek için kullanılır?
adobe reader
adobe acrobat
adobe distiller
word
itunes

hangisi günümüzdeki çoklu ortam için söylenilemez?
durağan ve hareketli görüntü
video
ses
metin
sosyal medya

çoklu ortam kavramı günümüzdeki anlamını hangi yılda kazanmıştır?
90lar
80ler
70ler
60lar
50ler

hangisi ilk çoklu ortam desteği sağlayan programdır?
adobe reader
word
excel
qucick time
video for Windows

çoklu ortam ilk kez hangi yıllarda kullanılmıştır?
50ler
60lar
70ler
80ler
90lar

hangisi çoklu ortam kategorileri arasında yer alır?
resim
video
lineer
televizyon
metin


Uygulama Yazılımları devamı


1) aşağıdakilerden hangisi çoklu ortam öğelerinden değildir?

a) animasyon
b)ses
c)grafik
d)dosya
2) Büyük çoklu ortam dosyalarını sıkıştırıp ardından bilgisayarınızda oynatabilmeniz için tekrar çözen bilgisayar programına ne denir?

a)video
b)çözücü
c)dvd
d)tarayıcı

3) Microsoft tarafından bilgisayarlarda video oynatmanın günümüzde olduğu kadar yaygın olmadığı zamanlarda geliştirdiği taşıyıcı format hangisidir?

a) MPEG-4
b) ASF
c) Flash Video
d) AVI

4) MathType nerelerde kullanılmaz?

a)akademik enstitülerde
b)evlerde
c) araştırma kuruluşlarında
c)üniversitelerde

5) BBC tarafından H.264 ve VC-I’a rakip olarak çıkarılan ve BBC’nin HD içeriğinin yayınlanmasında kullanılan çözücü hangisidir?

a)Xvid
b) DivX
c)Dirac
d)H.264 


1. metin, grafik, ses, animasyon, durağan ve hareketli görüntüden oluşan ve sayısal olarak işlenen, saklanan ve gönderilen bilgisayar destekli bilgiye ne denir
Çoklu ortam
televizyon
facebook

2. birden fazla ortamın bir arada olması nedir
Grafik
Multi medya
Tiwiter

3.sinema filmi neye örnektir
Lineer
Non-lineer
Sayısal lineer

4. bilgisayar oyunları neye örnektir
Lineer
Non-lineer
Sayısal lineer

5.çoklu ortam ilk kez hangi yıllarda olmuş
1940
1950
1960
1970

6. Apple ilk çoklu ortam desteğini ne ile duyurdu
Quick time
Real time
Bs player
Gom player

7. Codec ne demektir
Oynatıcı
Çözücü
Tarayıcı
sıkıştırıcı

8. Encoder ne demektir
Oynatıcı
Çözücü
Tarayıcı
Sıkıştırıcı

9. bir sinyali verilere veya kodlara çeviren araç nedir
Codec
Encoder
Medya player

10. DivX’in tersten yazılışına ne denir
Xvid
Mvid
Kvid

11. Taşınabilir Metin Formatı nedir
MPEG
Dirac
PDF
VCI

12.PDF formatına çevrilmiş bir dosyanın içeriği nasıl görünür
Orijinal gibi görünür
Silik görünür
Kopya gibi görünür

13. EndNote Nedir?
Makale yazılımı
Lisanslı yazılımdır
Bibliyografya yazılımı
Kitap okuma programı

14. EndNote Nerede kullanılmaz
Üniversiteler
Hastaneler
Kütüphane
Çifçilikte

15. TeX, LaTeX veMathML dokümanlarında matematiksel formül, denklem ve gösterim oluştur-maya izin veren etkili interaktif bir araç nedir
EndNote
MathType
PDF
Dirac
16.Web sitelerini görüntülemek için neye gereksinimi vardır?
a) web browser
b) ses kartı
c) harici harddisk

17. HTML’nin açılımı nedir?
a) Hpyer Tery Merkury LAnguage
b) Hyper Text Markup Language
c) Hary Tenks Media Leadri

18. Günümüzde kullanılan robotların çoğu nerede kullanılmaktadır?
a) Devlette
b) Endüstride
c) Sivil savunmada

19. Taşınabilir Metin Formatı hangisidir?
a) Crome
b) Endnone
c) Pdf

20.MathType Nerelerde Kullanıyor?
a) akademik enstitülerde
b) araştırma kuruluşlarında
c) bilimsel araştırmalarda
d) hepsi 

21. Robot sözcüğü ilk kim tarafından söylenmiştir?
a) Karel Çapek
b) Mr Kupet
c) John Jinner

22. Sanal gerçeklik televizyon çalışmları nerede yapılmaktadır?
a) Türkiye
b) Japonya
c) Çin

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II   3. ÜNİTE

1-metin grafik ses animasyon durağan ve hareketli görüntüden oluşan ve sayısal olarak işlenen, saklanan, gönderilen bilgisayar destekli bilgi aşağıdakilerden hangisidir

çoklu ortam
b sanl gerçeklik 
c siber uzay


2- izleyicinin içerikle bir etkileşiminin olmadığı çoklu ortm kategorisi aşağıdakilerden hangisidir?

A non-lineer
b multi-lineer
lineer


3-sistemde yüklü olan tüm çözücüleri kullanabilen ve var olan tüm çözücüleri destekleyen çoklu ortam oynatıcısı aşağıdakilerden hangisidir?

A winamp player
b windows media player
media player classic


4-büyük çoklu ortam dosyalarını sıkıştırıp ardından bilgisayarda oynatabilmek için tekrar çözen bilgisayar proğramı hangisidir

a dönüştürücü
çözücü
c kırıcı


5- aşağıdakilerden hangisi taşıyıcı formatlardan değildir

a flash video
b ASF
H.264


6- aşağıdakilerden hangisi video çözücüler arasında yer almaz

a xvid
mp3
c divx


7-mpeg-4 part2 de tanımlanan ve 2001 yılında standartlaşan video sıkıştırma standardı hangisidir

a divx 
b h.264
mpeg-4


8- microsoft tarafından özellikle hd videolar için çıkarılan video çözücü hangisidir

vc-ı
b dirac
c xvid


9-bbc'nin hd içeriğinin yatınlanmasında kullanılan video çözücü hangisidir

a mp3
dirac
c mp4


10-pdf dosya formatının ilk sürümü kaç yılında çıkmıştır

1993
b 1994
c 1995


11- hazırlanmış olan bir dosyayı pdf formatına çevirmek için hangisi kullanılmalıdır

a indesign
b acrobat reader
adobe acrobat


12-hangisi endnote'un kullanım alanlarından biri değildir

insan kaynakları birimleri
b akademik hastaneler
c araştırma merkezleri


12-aşağıdakilerden hangisi mathtype ın uyumlu olarak en çok kullandığı uygulamalar ve web sitelerinden biri değildir
a google docs
b adobe indesign
adobe photoshop


13-aşağıdakilerden hangisi finans şirketlerinin uzman sistemlerden yararlandıkları alanlar arasında yer almaz

a şirketlere kredi verme
risk hesaplamaları
c bireylere kredi verme


14-explorerdan sonra dünyada en çok kullanılan web tarayıcı hangisidir
firefox
b chrome
c opera


15- html'nin tanımı hangisidir

a ilişkisel veri tabanıdır
web tasarımı yapmaya yarayan bir işaretleme dilidir
c grafik tasarım proğramıdır
1)endNote neyi sağlar?

makale paylaşımı
günlük 
gazete

2)sanal gerçeklik nedir?

3 boyutlu ortam
bir tür oyun
sinema filmi 


3)bir programın çözümünde bir uzman gibi davranan,sadece o alanla ilgili bilgilerle donatılmış ve o alandaki uzman kişiymişçesine davranan bilgisiyar programlarına ne ad verilir?

karar destek sistemleri
uzman sistemler 
zeka sistemleri 

4)bir amaç için kullanılan işlenmemiş ham veriye ne denir?

bilgi 
ilim
kültür

5)metin,ses,grafik,animasyon,durağan ve hareketli görüntüden oluşan ve sayısal olarak işlenen ,saklanan ve gönderilen bilgisayar destekli bilgiye ne denir?

tekli ortam
çoklu ortam 

6)pdf nedir?

sıkıştırılmış dosya
taşınmaz sabit disk
taşınabilir metin formatı
ÜNİTE NO 4 BİLİŞİM HUKUKU VE ETİĞİ
1. Bilgisayarlardan da faydalanmak suretiyle bilginin
saklanması, iletilmesini konu alan akademik ve mesleki disipline ne ad verilir?

a. Bilgisayar 
b. bilişim
c. Biliflim sistemi
d. Bilgi teknolojsi 

2.bilişim kavramı ceza kanununa ilk kez hangi yılda girmiştir
a. 1989
b. 1990
c. 1991

3. Verileri toplayıp yerleştirdikten sonra bunları oto-matik işlemlere tabi tutma olanağı veren manyetik sis-temlere ne ad verilir?
a. Teknoloji sistemi
b. internet
c. Network sistemi
d. Bilişim sistemi


4.hangisi bilişim şuçu değil
lisanssız yazılım
e posta gönderme
yetkisiz erişim

5.hangisi kişilik hakkı kavramı içinde değildir

resim
ifade özgürlüğü
özel yaşam

6.ülkemizde fikri haklar hangi kanunla korunur
a. Borçlar Kanunu
b. Ticaret Kanunu
c. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu

7.5651 sayılı kanun kaç yılında kabul edilmiştir
2001
2005
2007

1)bilgisayarlardan da faydalanmak suretiyle bilginin saklanması,iletilmesi ve işlenerek kullanılır hale gelmesini konu alan akademik ve mesleki disipline ne ad verilir?

bilgi
bilgisayar
bilişim


2)verileri toplayıp yerleştirdikten sonra bunları otomatik işlemlere tutma olanağı veren manyetik sisteme ne ad verilir?

Bilgisayar sistemi
Bilişim sistemi
Veri sistemi


3)bir bilgisayar sisteminin özel bir işlem veye görev yapmasını sağlayacak bir şekilde düzene konulmuş bilgisayar emir dizgesini ve bu emir dizgesinin oluşum ve gelişimini sağlayacak hazırlık çalışmalarına ne denir?

bilgisayar programı 
bilişim programı
web tasarımı

4)ingilizce ''sending personally annoying mail''ifadesinin baş harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşan istenmeyen elektironik postaya ne denir?

mail
spam
net
spa


5)internet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten,değiştiren veya sağlayan gerçek veya tüzel kişilere ne denir?

içerik
içerik sağlayıcı
sunum
sunum sağlayıcı

6)hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veye işleten gerçek veye tüzel kişilere ne ad verilir?

içerik sağlayıcı
yer sağlayıcı
erişim sağlayıcı

7)kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan her türlü gerçek veye tüzel kişilere ne ad verilir?

içerik sağlayıcı
yer sağlayıcı
erişim sağlayıcı
8)kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan gerçek veya tüzel kişilere ne denir?

erişim sağlayıcı
yer sağlayıcı
toplu kullanım sağlayıcılar


9)ceza muhakemesi kanunu'na göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreye ne denir?

suç evresi
soruşturma
kovuşturma 


10)iddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreye ne denir?

suç evresi
kovuşturma
soruşturma 

bilgisayar ve çevre birimlerini kullanılarak işlenen suçlara ne denir?
bilişim suçları
bilişim sistemi
bilişim
fikri haklar
kişilik hakları

hangisi kişilik hakları çerçevesinde korunmaz?
kişin onuru
örf ve adet
özel yaşam
şeref ve haysiyet
kişinin adı

hangisi emek türlerinden değildir?
marka
patent
yazılım
sanal gerçeklik
fikri haklar

fikir hakkının korunduğu kanun hangisidir?
medeni kanun
türk ticaret kanunu
kanun tüzük yönetmeliği
bilişim suçları
fikir ve sanat eserleri

hangisi 5651 sayılı kanunun oluşturulduğu tarihtir?
2000
2001
2007
2009
2011

dünya fikri mülkiyet örgütü WIPO hangi yılda kurulmuştur?
1974
1980
1976
1972
1978

hangisi bilgisayar programları ve hazırlık tasarımlarının korunmaya alındığı kanundur?
5846
5651
5237
26530
5050

hangisi suç olmadığı halde kişilik haklarına saldırı niteliğindeki fiilleri işler?
bilişim suçları
bilişim sistemi
suçta kanunilik
fikri haklar
kişilik hakları

hangisi kişinin sosyal ilişkide bulunma hakkıdır?
iç kişisel varlıklar
dış kişisel varlıklar
psişik alana
fiziki alana
sosyal kişilik alanına

hangisi kişinin dokunulmazlık hakkıdır?
iç kişisel varlıklar
dış kişisel varlıklar
psişik alana
fiziki alana
sosyal kişilik alanına
5. ünite 

1)Hangisi e-öğrenme nin gelişim aşamalarından değildir?
a-İnternete dayalı dönem
b-mobil teknolojiler dönemi
c-kurumsal iletişime dayalı*
d-kitle iletişime dayalı dönem
e bilgisayara dayalı dönem

2)1.mobil öğrenme
2. bilgisayar destekli
3.internet tabanlı
hangisinin uzaktan eğitimde eğitsel katkı sağlar?
a.1-2
b.1-3
c.2-3
e.hepsi*

3)1970 lerin ikinci yarısından itibaren ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim amacıyla yaygın olarak kullanılan ilk bilgisayar hangisidir?
a- apple bilgisayar
b-apple mikrobilgisayar*
c-inux bilgisayar


4)ftp nedir?
a-Canlı sohbet odası
b-Dosya aktarım protokolü*
c-İnternet forumu

5)hangisi benzetim yazılımı değildir?
a-bilgisayar benzetimi*
b- fabrika benzetimi
c- sanal gerçeklik
d-otomobil benzetimi


6)büyük ölçüde öğrenenin kendi elinde olan ve gözlem deneme- yanılma,başkalarına sorma,günlük olaylarla etkileşim içinde olan ya da kişinin genel ilgi alanları tapafından yönlendirilen öğrenme biçimi hangisidir
a-formel
b-informel
c-kişisel öğrenme


7)kullanıcılar eseri kopyalayabilir,dağıtabilir,görüntüleyebilir ve üzerinde değişiklik yapmamak koşuluyla birebir kullanabilir' creative commons lisansında ki hangi koşuldur.
a-BY
b-NC
c-ND
d-SA
Tbt 5.ünite e-öğrenme
1.öğrenme ve öğretmede bilgi ve iletişim teknolojilerinin her türlü kullanımına ne denir?

a)etkileşim
b)sosyal öğrenme
c)açık kaynak
d)e-öğrenme

2.e-öğrenme kelimesi ilk kez kaç yılında ve hangi amaçla kullanılmıştır?

a)1996 yılında mobil teknolojiler dönemi amacıyla
b)1997 yılında bilgi teknolojisi anlamında
c)1998 yılında kitle iletişim aracı olma ifadesiyle
d)1999 yılında etkileşimli ve elektronik ortamı ifade etme amacıyla

3.BDE ne denmektir?

a)bilgisayar denetleme eklentisi
b)bilgisayarlı dinamik etkileşim
c)bilgisayar destekli eğitim
d)bilgi değerlendirme ve eğitimi

4.internetin yaygınlık kazanmasında kimin geliştirdiği hangi sistemin etkisi büyüktür?

a)marchal mcluhan küresel köy
b)max weber World Wide Web
c)anthony giddens küresel köy
d)tim berners-lee World Wide Web


5.google firmasının öncülüğünde taşınabilir cihazlar için geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak kodlu iletişim sistemi hangisidir?

a)google drive
b)android
c)bulut 
d)Microsoft SkyDrive

6)Ipod ve Broadcast kelimelerinden türetilmiş ve abone olunan medya dosyalarının taşınabilir cihazlara indirilerek oynatılmasını ifade eden kelime hangisidir?

a)Android
b)Scribd
c)Podcast
d)SlideShare

7)Uygulamaların,hizmetlerin ya da saklama alanlarının internette tutulmasını sağlayan teknoloji kümesine ne denir?

a)bulut
b)android
c)RSS
d)podcast

8)öğrencilerin gerçek dünya problemlerini fiziksel dünya yerine sanal olarak oluşturulmuş benzetimleri üzerinde deneme yanılma yaparak öğrenmelerini sağlayan araçlara ne denir?

a)benzetim yazılımları
b)başvuru yazılımları
c)eğitsel oyunlar
d)test yazılımları

9.aşağıdakilerden hangisi eş zamanlı iletişim araçlarına örnek değildir?

a)sohbet odaları
b)video konferensı
c)blog siteleri
d)3D sanal uzayları

10)öğrenenlerin ders kapsamında hazırladıkları projeye ait içerikleriyayınladıkları ve öğreticilerin bu içeriği değerlendirebildikleri içerik yönetim sistemlerine ne denir?

a)e-sınav
b)e-ödev
c)e-çalışma
d)e-portfolyo

11)paylaşılabilir içerik nesne modeli,web tabanlı e-öğrenme standartları ve özelliklerini tanımlayan sisteme ne denir?

a)ÖYS
b)scorm
c)e-öğrenme
d)e-ödev

12.yazılım dünyasında açık kaynak kodlu yazılımlar hareketi kaçlı yıllarda başlamıştır?

a)70’li
b)80’li
c)90’lı
d)60’lı

13)özgür yazılım hareketi kaç yılında kim tarafından başlatılmış?

a)1998 yılında David Wiley
b)1993 yılında Tim Berners-lee
c)1983 yılında Richard Stallman
d)1960 yılında Max Weber

14)2001 yılında telif haklar alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş,gönüllü bir düşünce ve sivil toplum hareketi hangisidir?

a)Creative Commons
b)nestcape
c)AEK
d)OECD


15)kişisel öğrenme ortamında ‘’internette ihtiyaç duyulan bilginin bulunduğu yerlere ait yer imlerinin ve yorumların başkalarıyla paylaşılmasında’’kullanılabilecek araç hangisidir?

a)WikiSpace
b)Evernote
c)Delicious
d)Blogger


TBT ..6.ÜNİTE 

e-devlet uygulamaları


1)devletin vatandaşlarına karşı yerine getirmekte olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların devlete karşı hak ve yükümlülüklerini karşılıklı olarak elektronik iletişim ve işlem ortamlarında kesintisiz,şeffaf,vatandaş merkezli ve güvenli olarak yürütülmesine ne denir?

a)e-devlet uygulamaları
b)e-öğrenme uygulamaları
c)e-ödev uygulamaları
d)e-portfolyo uygulamaları

2)Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Stratejik Öncelikler ifadesinin kısaltılmış hali hangisidir?

a)OECD
b)BITO
c)BTYK
d)BITSÖ

3)ABD’deki kamu(e-devlet)sitesinin adı nedir,kaç yılında hizmete sunulmuştur?

a)USA.com -2000 yılında
b)USA.giv-2001 yılında
c)USA.gov-2000 yılında
d)USA.com-2001 yılında

4)Türkiyenin ilk büyük projelerinden biri olan ve Dünya Bankası ile 1993’te geliştirilen projenin tam adı nedir?

a)Türkiye Bilişim Projesi
b)Türkiye Bilişim ve Ekonomik Modernizasyon Projesi
c)Büyük Bilişim Projesi ve Ekonomi
d)Türkiye Bilişim ve Ekonomi projesi

5)AB ülkeleri ‘’E-Avrupa eylem planını’’ne zaman hazırlamış ve kabul etmişlerdir?

a)Mayıs 2000
b)Haziran 2000
c)Mayıs 2001
d)Mart 2000

6)aşağıdakilerden hangisi e-Devlet İcra Kurulu Üyelerinden değildir?

a)başbakan yardımcısı
b)ulaştırma bakanı
c)gençlik ve spor bakanı
d)DPT müsteşarı

ÜNİTE-7

1-hangisi ınternet explorer in web sitelerini sınıflandırmak amacıyla sunduğu 4 güvenlik bölgesinden değildir?

internet
yerel intranet
ethernet
güvenilen site
yasak site


2-virüs tarama tekniklerinin en gelişmişi hangisidir?
indirileni tarama
buluşsal tarama
e-posta taranması

3-hangisi virüs tarama tekniği değildir
buluşsal tarama
sandbox
anlık tarama

4-hangisi truva atının zararlarından değildir?
zararlı program indirme
bilgisayarı güvensiz duruma getirme
bilgisayarı tarama
casus yazılım yükleme




5-hangisine spam aracılık etmez ?
ağ bağlantı hatası
virüs
bilgisayar kurdu
dolandırıcılık saldırılarına

6-bilgisyar güvenliğinin etkili olması için hangisine gerek yoktur?
gizlilik
kullanılabilirlik
bütünlük
devamlılık

7-bilgi ve kaynakların silinmesini veya herhangi bir nedenle erişilemez duruma gelmesini engelleyen güvenlik türü?
gizlilik
kullanılabiilirlik
bütünlük

8-hangisi bilgisayar korsanının eylemlerinden değildir?
kullanıcının verilerini silme
bilgisayarı yok etme
yetkisiz erişim
hırsızlık

Emrah Keskinkaya'
Öğrenmeyi uğraşmayı felsefe edinen bir insan evladıyım. 2 haftada bir telefon değiştirmeyi seven dengesiz biriyim. Farklı olma çabasındayım. Herkezde olan bende olmaz. Yeni çıkan laptop,telefon,tablet vs kullanmayı ve çözmeyi severim. Sizlere Hergün yeni güncel ve temiz bilgiler sunmaya çalışacağım kısacası bundan sonra

BERABERİZ :) ...

1 yorum:

  1. Sorular için teşekkürler. İşime yarayacak sanırım :) Bu arada, sunucu bilgisayardan bilgi alışverişi yapan bilgisayarlara "istemci" adı verilir, "işlemci" değil.

    YanıtlaSil

 
© Copyright 2012 Ozicab Web Design | Tüm haklari Oguzhan Cabbaroglu'na aittir.